Андроид апликација "Што јадеш" има интегриран баркод скенер со кој може да се скенира баркод лента и да се добие правото , што е кодирана во него . ако сепак на Вашиот уред има инсталирано некои од следниве баркод скенери :


Тоа ќе претпочита да користи нив , поради фактот дека тие се специјализираат во ова . при желба од некој корисник може да се истражуваат можноста за додавање и на други .

Освен преку камерата на Вашиот уред, можете да го користите вашиот глас да диктира броеви со користење на интеграција со Google Voice Google Voice . - во она што го јаде - можете да диктира состојки при додавање на нов производ . освен некои од термините на состојки кои се користат во храна , се прават доста добро .

Додека сеуште нема ios верзија на апликацијата корисниците на iphone / ipad можат да го користат сајтот кои е направен така што да се оразмерява спрема големината на екранот . за скенирање на баркод може да се користи следнава апликација :
како и Siri диктираат.