исхрана д-р pepper® (мали)
име

исхрана д-р pepper® (мали)


состојки
газирана вода , карамел боја , фосфорна киселина, аспартам, натриум цитрат, натриум бензоат ( за конзервирање ), кофеин , ацесулфам калиум, сукралоза , природни (растително извор) и вештачки ароми , диметилполислоксан ( antifoaming агент) . phenylketonurics : аспартам содржи фенилаланин извор: http
Кодекс '-000000000000197' не е во согласност со EAN-13 стандард .
Производот предизвикува следнава болест : рак , кардио васкуларни заболувања - срце и срцеви васкуларна систем ;
баркод Kilocalories на 100 грама Масти во 100 g . Протеин во 100 грама јаглехидрати во 100 грама Потрошена количина од стандардните (грамови)
-000000000000197
- - - - 100.00
Во производот биле пронајдени :
ефектот на фенилаланин и стимуланси и антидепресиви . ја подобрува функцијата на мозокот и меморијата ( а според некои - и сексуалната активност ) и намален апетит и потреба за спиење . фенилаланин е амино киселина вклучени во градењето на протеините во организмот .
E950 (Е 900-999 Други)
име : Ацесулфам -K
група : опасни
предупредување : Тоа може да биде канцерогена .
Коментари : Не калоричен засладувач 200 пати посладок од шеќерот . Се користи во конфекциите , замрзнати десерти , слатки, млечни производи , лекови, козметика, миење на устата , а особено во пијалоци . CSPI (Центар за наука во јавен интерес) вклучува вештачки засладувачи - аспартам, сахарин
E951 (Е 900-999 Други)
име : аспартам
група : опасни
предупредување : Може да предизвика алергиски реакции .
Коментари : Вештачки засладувач со многу несакани ефекти, . Некои луѓе се алергични на него , од најчестите несакани ефекти со главоболка и мигрена .
E955 (Е 900-999 Други)
име : сукралоза
група : опасни
предупредување : Канцерогена . Тоа предизвикува оштетување на нашиот метаболизам , како и со континуиран потрошувачка штети на сите внатрешни органи .
Коментари : Сукралоза е хлор соединение . Кога телото се распаѓа овој тип на хлор соединенија емитува високо токсични органски производи . Продолжена доза штети на црниот дроб , бубрезите, мозокот , нервниот систем .
- (Е 900-999 Други)
име : Фруктоза - гликозен сируп
група : опасни
предупредување : Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
Коментари : Обезбедува телото само со калории без минерали, витамини и други хранливи материи .
E210 (Е 200-299 Конзерванси)
име : бензоева киселина
група : сомнителни
предупредување : Не се препорачува за употреба кај деца .
Коментари : Покрај алкохолни пијалоци , печива , сирење , гуми за џвакање , мирудии , некои замрзната храна, сосови , слатки, шеќер замена , тоа е исто така се користи во козметиката како антисептик во некои кашлица лекови или анти-габични во масти, итн . . Тоа може
E211 (Е 200-299 Конзерванси)
име : натриум бензоат
група : сомнителни
предупредување : Може да се влоши во текот на астма и да предизвика црвенило и осип на кожата .
Коментари : конзерванс користи за подобрување на вкусот на храна со низок квалитет . Во големи количини (повеќе од 25 мг . од 250 мл .) е содржан во портокалова боја пијалок . Додади во млекото и производите од месо , зачини , сосови , печени производи , близалки .
E212 (Е 200-299 Конзерванси)
име : калиум бензоат
група : сомнителни
предупредување : Може да доведе до алергиски реакции .
Коментари : Може да доведе до алергиски реакции . Неговата употреба е како E 210 .
E450 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : Дифосфат
група : сомнителни
предупредување : Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E461 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : метилцелуло
група : сомнителни
предупредување : Цревни проблеми . забрането за деца !
Коментари : Може да предизвика надуеност и нарушување на спроводливоста во гастроинтестиналниот тракт .
E525 (Е 500-599 минерални соли , pH регулатори и навлажнувачи)
име : калиум хидроксид
група : сомнителни
предупредување : Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Коментари : Се препорачува да се избегне неговата употреба . Во некои земји е забрането .
- (Е 1000 - 1599 Дополнителни хемикалии)
име : Вештачки вкус
група : сомнителни
предупредување : Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Коментари : Добиени од хемикалии во лабораторија и имаат апсолутно никаква хранлива вредност . Секој вештачки вкус во прехранбената индустрија има некои штетни ефекти врз здравјето .
E150a (Е 100-199 бои)
име : обичен карамел
група : Безбедно
предупредување : За децата е особено штетно . Може да предизвика хиперактивност .
Коментари : Темно кафеава боја , кој е изведен од сахароза . Се препорачува да се избегне неговата употреба . Се користи во остриги , соја , овошје и замрзнати сосови , пиво , виски , бисквити , кисели краставички .
E330 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : лимонска киселина
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . Добиени од агруми . Резултати во бисквити , замрзната риба , сирење и други млечни производи , детска храна , торти , супи, 'ржан леб , безалкохолни пијалаци , ферментирани производи од месо .
E331 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : Натриум цитрат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . Не постојат докази за несакани дејства .
E338 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : фосфорна киселина
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . подготвен од фосфат руда . Влажноста на сирење и нивни деривати . Не постојат докази за несакани дејства .
E356 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : натриум адипат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E444 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : сахароза
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E900 (Е 900-999 Други)
име : диметилполислоксан
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Подготвено од силикон .
E927b (Е 900-999 Други)
име : уреа
група : Безбедно
предупредување : Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Коментари : Се препорачува да се избегне неговата употреба . Во некои земји е забрането .
E948 (Е 900-999 Други)
име : кислород
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
- (Е 900-999 Други)
име : сол
група :
предупредување : потребни од страна на телото, но во мали количини .
Коментари : прекумерна употреба на сол доведува до кардиоваскуларни заболувања, болести на очите , како и целокупната влошување на здравствената .