Драже M&M's с арахисом 400 гр.

Драже M&M's с арахисом 400 гр.


сахар, арахис, какао тертое, цельное сухое молоко, какао масло, лактоза, кукурузный крахмал, масло растительное пальмовое рафинированное дезодорированное, глюкозный сироп, загуститель(декстрим), эмульгатор(E322), красители пищевые синтетические( E171, E104,E129, E122, E124, E133, E110, E102), глазирующие вещества(E903, жир специального назначения), идентичный натуральному ароматизатор "ванилин", "масляная кислота".
На производот бар-код
Производот предизвикува алергија од аспирин ;
Производот предизвикува следнава болест : рак , - бубрези кардио васкуларни заболувања - срце и срцеви васкуларна систем ;
баркод Kilocalories на 100 грама Масти во 100 g . Протеин во 100 грама јаглехидрати во 100 грама Потрошена количина од стандардните (грамови)
4011100158122
512.00 26.40 9.60 26.40 100.00
Во производот биле пронајдени :
Не хранливи материи се наоѓаат .
E102 (Е 100-199 бои)
име : тартразин
група : опасни
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во Норвешка и Австрија . предизвика напади на астма и уртикарија кај децата . Има линк на тироидната жлезда тумори, хромозомски оштетувања , осип и хиперактивност . тартразин осетливост е поврзана со онаа на аспирин . Се користат во боја пијалоци , колачи , џемови, корнфлекс ,
E110 (Е 100-199 бои)
име : ECE зајдисонце жолта, жолта Ѕ
група : опасни
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во Норвешка, Финска и Велика Британија . Се добива со синтетички начин . користени во житарици, пекарски производи , ужина, сладолед, пијалоци и замрзната храна, како и некои лекови: Berocca , Polaramine , Ventolin - сируп и други несакани .
E122 (Е 100-199 бои)
име : Azorubine
група : опасни
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во Шведска , Австрија, Норвешка и САД , Канада, Јапонија . Добиени од јагленов катран . Може да продуцира лоши реакции кај астматичари и луѓето кои се алергични на аспирин . влезат во составот на слатки, марципан , желатин кристали .
E124 (Е 100-199 бои)
име : Ponceau 412, Cochineal Црвениот А
група : опасни
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во САД и Норвешка . Добиени од јагленов катран и азо бои . Може да продуцира лоши реакции кај астматичари и луѓето кои се алергични на аспирин . Кај животните , што резултира со формирање на тумори .
E129 (Е 100-199 бои)
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во Данска, Белгија, Франција, Германија, Швајцарија, Шведска, Австрија и Норвешка . Се користат во слатки, пијалоци и мирудии во лекови и козметика . синтетички . Воведени за употреба во 80 -тите години да го замени амарант . Познато е нејзината врска
- (Е 900-999 Други)
име : Фруктоза - гликозен сируп
група : опасни
предупредување : Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
Коментари : Обезбедува телото само со калории без минерали, витамини и други хранливи материи .
E104 (Е 100-199 бои)
име : кинолин жолта
група : сомнителни
предупредување : синтетичка боја
Коментари : Забранета во Австралија, САД и Норвешка . Се користи во кармини , косата производи, колонска вода , голем број на лекови . Причини дерматитис .
E133 (Е 100-199 бои)
име : Брилијант сино FCF
група : сомнителни
предупредување : Ризик од алергии
Коментари : Забранет во Белгија, Франција , Германија, Швајцарија , Шведска , Австрија, Норвешка . користени во млечни производи , слатки и пијалаци . Направена е синтетички начин .
- (Е 1000 - 1599 Дополнителни хемикалии)
име : Вештачки вкус
група : сомнителни
предупредување : Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Коментари : Добиени од хемикалии во лабораторија и имаат апсолутно никаква хранлива вредност . Секој вештачки вкус во прехранбената индустрија има некои штетни ефекти врз здравјето .
E171 (Е 100-199 бои)
име : титаниум диоксид
група : Безбедно
предупредување : Нема доказ за несакани ефекти
Коментари : Белата боја се користи во паста за заби , бела бои . Не постојат докази за несакани дејства .
E322 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : Лецитин
група : Безбедно ,Не се погодни за вегетаријанци
предупредување : Високи дози може да предизвика стомачни пореметувања , апетитот, и тешка потење .
Коментари : Подготвено од соја , извори жолчка од јајце , кикирики , пченка, или на животните . Тоа не е токсичен , но во високи дози може да доведе до гастричната нарушувања, апетитот, и диафореза . користи за поддршка на масти во маргарин и во чоколадо, мајонез,
E903 (Е 900-999 Други)
име : карнауба восок
група : Безбедно
предупредување : Може да предизвика алергиски реакции .
Коментари : Добиени од дланка расте во Јужна Америка . употреба во козметиката , за производство на мастило и обложување на овошје . Може да предизвика алергиски реакции .