На производот бар-код
Производот предизвикува алергија од аспирин ;
Производот предизвикува следнава болест : рак , кардио васкуларни заболувања - срце и срцеви васкуларна систем ;
баркод Kilocalories на 100 грама Масти во 100 g . Протеин во 100 грама јаглехидрати во 100 грама Потрошена количина од стандардните (грамови)
4603389784125
251.00 11.20 2.90 42.70 100.00
Во производот биле пронајдени :
Не хранливи материи се наоѓаат .
E102 (Е 100-199 бои)
име : тартразин
група : опасни
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во Норвешка и Австрија . предизвика напади на астма и уртикарија кај децата . Има линк на тироидната жлезда тумори, хромозомски оштетувања , осип и хиперактивност . тартразин осетливост е поврзана со онаа на аспирин . Се користат во боја пијалоци , колачи , џемови, корнфлекс ,
E124 (Е 100-199 бои)
име : Ponceau 412, Cochineal Црвениот А
група : опасни
предупредување : Доведува до хиперактивност кај децата
Коментари : Забранет во САД и Норвешка . Добиени од јагленов катран и азо бои . Може да продуцира лоши реакции кај астматичари и луѓето кои се алергични на аспирин . Кај животните , што резултира со формирање на тумори .
E142 (Е 100-199 бои)
име : Ѕ зелени
група : опасни
предупредување : Ризик од алергии
Коментари : Забранет во Шведска , САД и Норвешка . А синтетички произведени од јагленов катран . Се користи во замрзнат грашок , нане желеа и сосови, колачи и трошки од леб .
E410 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : Скакулците грав џвакање
група : опасни
предупредување : Може да го намали холестеролот во крвта .
Коментари : Подготвено од одредени багрем . Се користи во лижавчиња и повеќе . цицање бонбони, зачини, малку брашно производи , сосови , овошни сокови, често безкофеинов чоколадо замени . може да го намали холестеролот во крвта .
- (Е 900-999 Други)
име : Фруктоза - гликозен сируп
група : опасни
предупредување : Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
Коментари : Обезбедува телото само со калории без минерали, витамини и други хранливи материи .
E420 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : сорбитол
група : сомнителни
предупредување : Лаксативен ефект !
Коментари : Засладувач кој е подготвен од страна на синтеза од гликоза или овошен . Се користи во цицање бонбони, суво овошје , слатки , бонбони, нискокалорична храна, медицински сирупи, капки, и е еден од најчесто користените конзерванси во козметички . Може да предизвика дигестивни нарушувања
E435 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : полисорбат 60
група : сомнителни ,Не се погодни за вегетаријанци
предупредување : Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Коментари : Се препорачува да се избегне неговата употреба . Во некои земји е забрането .
E460 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : целулоза
група : сомнителни
предупредување : Цревни проблеми . забрането за деца !
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E464 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : Хидроксипропил метил целулоза
група : сомнителни
предупредување : Цревни проблеми . забрането за деца !
Коментари :
E466 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : карбоксиметил
група : сомнителни
предупредување : Цревни проблеми . забрането за деца !
Коментари :
- (Е 1000 - 1599 Дополнителни хемикалии)
име : Вештачки вкус
група : сомнителни
предупредување : Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Коментари : Добиени од хемикалии во лабораторија и имаат апсолутно никаква хранлива вредност . Секој вештачки вкус во прехранбената индустрија има некои штетни ефекти врз здравјето .
E331 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : Натриум цитрат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . Не постојат докази за несакани дејства .
E471 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : Глицериди на масни киселини
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E475 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : Полиглицерол естри на масни киселини
група : Безбедно ,Не се погодни за вегетаријанци
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E481 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : Натриум стеароил -2- lactylate
група : Безбедно ,Не се погодни за вегетаријанци
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
- (Е 900-999 Други)
име : сол
група :
предупредување : потребни од страна на телото, но во мали количини .
Коментари : прекумерна употреба на сол доведува до кардиоваскуларни заболувања, болести на очите , како и целокупната влошување на здравствената .