Salt, Stabilizers (E401, E407, E412), Flavour Enhäncer E635(from vegetarian source only), Vegetable Oil (soy), Spices Co CONTAINS PERMITTED ARTIFICIAL FOOD COLOURS.
На производот бар-код
Производот предизвикува алергија од соја ;
Производот предизвикува следнава болест : рак , кардио васкуларни заболувања - срце и срцеви васкуларна систем ;
баркод Kilocalories на 100 грама Масти во 100 g . Протеин во 100 грама јаглехидрати во 100 грама Потрошена количина од стандардните (грамови)
8904281901334
- - - - 100.00
Во производот биле пронајдени :
Не хранливи материи се наоѓаат .
E401 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : натриум алгинат
група : опасни
предупредување : Внимание!
Коментари : Добиени од алги . Се користи во карамел производи , со вкус на млеко , задебелена павлака и јогурт . во мали количини Отсутни несакани реакции . големи количини може да го инхибираат апсорпцијата на некои хранливи материи .
E407 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : караген
група : опасни
предупредување : Чир и рак на .
Коментари : Добиени од алги . неодамна покажа нејзиниот однос со рак , бидејќи третманот со етилен оксид ( треба да се користи за ладна стерилизација на производот ) е формирана од етилен chlorohydrin , која е високо канцерогени активност . Исто така постојат и токсични својства поврзани со улцерации и
E412 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : гваран
група : опасни
предупредување : Може да предизвика мачнина , гасови и грчеви .
Коментари : Добиени од семето на Cyamoposis tetragonolobus , растение расте во Индија . Се користи за да го нахрани добитокот во САД . може да предизвика гадење , гасови и грчеви . го намалува нивото на холестерол во крвта .
- (Е 900-999 Други)
предупредување : Ја зголемува количината на лош холестерол, и е фактор во подготовката на кардио-васкуларни заболувања . поопасна од животински масти . Се верува дека тоа предизвикува многу други болести : Алцхајмерова болест, рак, дијабетес , болести на црниот дроб функции припаѓаат .
Коментари : Постојат трендови во Европа и Америка да го ограничи користењето во храната
E635 (Е 600-699 вкусови и вкус засилувачи)
име : Динатриум 5'- ribonucleotides
група : сомнителни ,Не се погодни за вегетаријанци
предупредување : Може да доведе до нервозни осип на кожата 30 часа по нејзиното усвојување .
Коментари : Во некои земји е забрането . може да доведе до нервозни осип на кожата 30 часа по нејзиното консумирање . Силата на одговор зависи од количината и се акумулира со секоја доза . Се користи во зачинет чипс, тестенини , пита . Се препорачува да се избегне неговата употреба .
- (Е 900-999 Други)
име : сол
група :
предупредување : потребни од страна на телото, но во мали количини .
Коментари : прекумерна употреба на сол доведува до кардиоваскуларни заболувања, болести на очите , како и целокупната влошување на здравствената .