Што ви се јадеAvailable in Apple Store Калории биланс Калории биланс Калории билансКалории биланс
име

Maggi магија Азија инстант тестенини закуска пилешко


состојки
90,1% пржени тестенини [ пченично брашно, растително масло скроб , сол, издигнувачка агент (калиум карбонат , натриум карбонат) , згуснувач гваран, антиоксидант терт . -butylhydrochinon : t-butylhydroquinone )] , сол , арома засилувачи ( мононатриев глумат, dinatriuminosimat , dinatriunguanylat ) , арома ( со соја
Не можам да одредам земјата на производителот .
баркод Kilocalories на 100 грама Масти во 100 g . Протеин во 100 грама јаглехидрати во 100 грама Потрошена количина од стандардните (грамови)
9556001100160
84.50 - 1.60 11.20 100.00
Во производот биле пронајдени :
Не хранливи материи се наоѓаат .
E320 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : Бутил хидроксид anisole (БХА)
група : опасни
предупредување : веројатно мутагени
Коментари : 1958 забранети во Јапонија . Предложи да биде забранета во Велика Британија . Мекдоналдс не го користи во своите производи со 1986 . Добиени од масло . забавува распаѓање на храна, како резултат на нивната оксидација . Содржани во масти, масла , маргарин, гуми за џвакање,
E412 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : гваран
група : опасни
предупредување : Може да предизвика мачнина , гасови и грчеви .
Коментари : Добиени од семето на Cyamoposis tetragonolobus , растение расте во Индија . Се користи за да го нахрани добитокот во САД . може да предизвика гадење , гасови и грчеви . го намалува нивото на холестерол во крвта .
E416 (Е 400-499 Гуми, згуснување, стабилизатори и емулгатори)
име : гваран
група : опасни
предупредување : Можно е да предизвика алергија .
Коментари : Добиени од дрво Sterculia urens . Тоа често се користи во комбинација со E 410 во сладолед , карамел , колачи, како што е возило што им овозможува да се зголеми во обем од 100 или повеќе пати со додавање на вода . Можни алерген .
- (Е 900-999 Други)
име : Фруктоза - гликозен сируп
група : опасни
предупредување : Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
Коментари : Обезбедува телото само со калории без минерали, витамини и други хранливи материи .
- (Е 900-999 Други)
предупредување : Ја зголемува количината на лош холестерол, и е фактор во подготовката на кардио-васкуларни заболувања . поопасна од животински масти . Се верува дека тоа предизвикува многу други болести : Алцхајмерова болест, рак, дијабетес , болести на црниот дроб функции припаѓаат .
Коментари : Постојат трендови во Европа и Америка да го ограничи користењето во храната
E525 (Е 500-599 минерални соли , pH регулатори и навлажнувачи)
име : калиум хидроксид
група : сомнителни
предупредување : Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Коментари : Се препорачува да се избегне неговата употреба . Во некои земји е забрането .
E620 (Е 600-699 вкусови и вкус засилувачи)
име : глутаминска киселина
група : сомнителни
предупредување : Не земајте од бебиња !
Коментари : Арома и сол замена . Оваа аминокиселина се наоѓа во многу животински и растителни белковини . Најчесто подготвени на индустриско ниво од . бактерии може да предизвика несакани ефекти опишани за Е 621 се препорачува да се избегне неговата употреба од страна на млади деца
E621 (Е 600-699 вкусови и вкус засилувачи)
име : мононатриев глумат
група : сомнителни
предупредување : Не земајте од бебиња !
Коментари : Арома и сол замени . Се произведува по пат на ферментација на меласа . Несаканите ефекти можат да се јават кај пациенти со астма . Најчесто се користи во замрзнат зеленчук , замрзнати туна и многу други замрзната храна во сосови .
E622 (Е 600-699 вкусови и вкус засилувачи)
име : монокалиумова глумат
група : сомнителни
предупредување : Може да предизвика гадење, повраќање, пролив , болки во стомакот .
Коментари : Може да предизвика гадење, повраќање, пролив , болки во стомакот . Најчесто се користи сол заменува .
E624 (Е 600-699 вкусови и вкус засилувачи)
име : monoammonium глумат
група : сомнителни
предупредување : Не земајте од бебиња !
Коментари : Солт замена .
- (Е 1000 - 1599 Дополнителни хемикалии)
име : Вештачки вкус
група : сомнителни
предупредување : Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Коментари : Добиени од хемикалии во лабораторија и имаат апсолутно никаква хранлива вредност . Секој вештачки вкус во прехранбената индустрија има некои штетни ефекти врз здравјето .
E319 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : бутил хидрохинон
група : Безбедно
предупредување : Може да предизвика гадење, повраќање , делириум .
Коментари : Добиени од нафта . Се препорачува да се избегне неговата употреба . може да предизвика гадење , повраќање , делириум . висина од околу 5 g . Смета смртоносен . Содржани во масти, масла , маргарин .
E500 (Е 500-599 минерални соли , pH регулатори и навлажнувачи)
име : Натриум бикарбонат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Сода . во мали количини , без несакани ефекти .
E501 (Е 500-599 минерални соли , pH регулатори и навлажнувачи)
име : калиум карбонат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E576 (Е 500-599 минерални соли , pH регулатори и навлажнувачи)
име : натриум глуконат
група : Безбедно
предупредување : Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Коментари : Се препорачува да се избегне неговата употреба . Во некои земји е забрането
E948 (Е 900-999 Други)
име : кислород
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
- (Е 900-999 Други)
име : малтодекстрин
група : Безбедно
предупредување : Да се ​​избегне со луѓе со глутен нетолеранција .
Коментари : Вештачки засладувачи . Добиени од јаглехидрати на ориз, пченка , компири , јачмен . може да се изведе природно од природата , се смета за непотребен - одобрен како додаток на храна во храната .
- (Е 900-999 Други)
име : сол
група :
предупредување : потребни од страна на телото, но во мали количини .
Коментари : прекумерна употреба на сол доведува до кардиоваскуларни заболувања, болести на очите , како и целокупната влошување на здравствената .