E525 (Е 500-599 минерални соли , pH регулатори и навлажнувачи)
име :

калиум хидроксид

група : сомнителни
предупредување : Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Коментари : Се препорачува да се избегне неговата употреба . Во некои земји е забрането .
производ Број состојки
бисквити појадок
(0)|(17) Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
хидрогенизирано растително масло
Ја зголемува количината на лош холестерол, и е фактор во подготовката на кардио-васкуларни заболувања . поопасна од животински масти . Се верува дека тоа предизвикува многу други болести : Алцхајмерова болест, рак, дијабетес , болести на црниот дроб функции припаѓаат .
калиум метабисулфит
Со алкохолот го зголемува мамурлакот
Дифосфат
Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
полифосфат
Нема докази за несакани дејства .
Амониум бикарбонат
Веројатно стомакот непријатност
сулфурна киселина
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
лутеин
Нема доказ за несакани ефекти
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
натриум фосфат
Земено во големи количини се наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
сахароза
Нема докази за несакани дејства .
Натриум бикарбонат
Нема докази за несакани дејства .
калиум сулфат
Нема докази за несакани дејства .
водород
Нема докази за несакани дејства .
distarch фосфат
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
сендвич бисквити со какао и фил со арома на ванила
(0)|(11) Бутил хидроксид anisole (БХА)
веројатно мутагени
Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
хидрогенизирано растително масло
Ја зголемува количината на лош холестерол, и е фактор во подготовката на кардио-васкуларни заболувања . поопасна од животински масти . Се верува дека тоа предизвикува многу други болести : Алцхајмерова болест, рак, дијабетес , болести на црниот дроб функции припаѓаат .
Амониум бикарбонат
Веројатно стомакот непријатност
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Лецитин
Високи дози може да предизвика стомачни пореметувања , апетитот, и тешка потење .
сахароза
Нема докази за несакани дејства .
Натриум бикарбонат
Нема докази за несакани дејства .
водород
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
бабек
(0)|(18) натриум нитрит
Канцерогена !
трагакант
Можно е да предизвика контактна алергија .
Cochineal
Алергии , нетолеранција тие делат боја
натриум нитрит
Може да предизвика иритација на очите и кожата, скратен здив, вртоглавица и главоболка, Штетен при вдишување .
калиум нитрат
Може да предизвика проблеми во репродуктивниот систем, хиперактивност кај децата, потенцијално канцерогени, може да комуницирате со другите супстанции во стомакот за да се формира nitrosamine . Се препорачува да го избегнат . забранет во многу земји .
оцетна киселина
Внимание во преосетливост од оцет !
Натриум ацетат
Внимание во случај на преосетливост од оцет !
Дифосфат
Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
полифосфат
Нема докази за несакани дејства .
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
лутеин
Нема доказ за несакани ефекти
аскорбинска киселина
Нема доказ за несакани ефекти
натриум аскорбат
Нема доказ за несакани ефекти
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
калиум фосфати
Земено во големи количини се наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
азот
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
минута maid® 100% сок од јаболко кутија
dasani® вода
диета кока-Кола
(1) фенилаланин
ефектот на фенилаланин и стимуланси и антидепресиви . ја подобрува функцијата на мозокот и меморијата ( а според некои - и сексуалната активност ) и намален апетит и потреба за спиење . фенилаланин е амино киселина вклучени во градењето на протеините во организмот .
|(19) аспартам
Може да предизвика алергиски реакции .
сахарин
канцерогена .
Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
бензоева киселина
Не се препорачува за употреба кај деца .
натриум бензоат
Може да се влоши во текот на астма и да предизвика црвенило и осип на кожата .
калиум бензоат
Може да доведе до алергиски реакции .
Дифосфат
Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
метилцелуло
Цревни проблеми . забрането за деца !
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
обичен карамел
За децата е особено штетно . Може да предизвика хиперактивност .
сребро
Избегнувајте употреба .
лимонска киселина
Нема докази за несакани дејства .
калиум цитрат
Нема докази за несакани дејства .
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
диметилполислоксан
Нема докази за несакани дејства .
уреа
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
кислород
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
исхрана д-р pepper® (мали)
(1) фенилаланин
ефектот на фенилаланин и стимуланси и антидепресиви . ја подобрува функцијата на мозокот и меморијата ( а според некои - и сексуалната активност ) и намален апетит и потреба за спиење . фенилаланин е амино киселина вклучени во градењето на протеините во организмот .
|(21) Ацесулфам -K
Тоа може да биде канцерогена .
аспартам
Може да предизвика алергиски реакции .
сукралоза
Канцерогена . Тоа предизвикува оштетување на нашиот метаболизам , како и со континуиран потрошувачка штети на сите внатрешни органи .
Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
бензоева киселина
Не се препорачува за употреба кај деца .
натриум бензоат
Може да се влоши во текот на астма и да предизвика црвенило и осип на кожата .
калиум бензоат
Може да доведе до алергиски реакции .
Дифосфат
Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
метилцелуло
Цревни проблеми . забрането за деца !
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
обичен карамел
За децата е особено штетно . Може да предизвика хиперактивност .
лимонска киселина
Нема докази за несакани дејства .
Натриум цитрат
Нема докази за несакани дејства .
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
натриум адипат
Нема докази за несакани дејства .
сахароза
Нема докази за несакани дејства .
диметилполислоксан
Нема докази за несакани дејства .
уреа
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
кислород
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
hi-c портокал lavaburst
(0)|(14) Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
хидрогенизирано растително масло
Ја зголемува количината на лош холестерол, и е фактор во подготовката на кардио-васкуларни заболувања . поопасна од животински масти . Се верува дека тоа предизвикува многу други болести : Алцхајмерова болест, рак, дијабетес , болести на црниот дроб функции припаѓаат .
Cochineal
Алергии , нетолеранција тие делат боја
бензоева киселина
Не се препорачува за употреба кај деца .
натриум бензоат
Може да се влоши во текот на астма и да предизвика црвенило и осип на кожата .
калиум бензоат
Може да доведе до алергиски реакции .
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
сребро
Избегнувајте употреба .
аскорбинска киселина
Нема доказ за несакани ефекти
лимонска киселина
Нема докази за несакани дејства .
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
глицерол
Во големи количини доведува до главоболка , жед , гадење и високо ниво на шеќер во крвта .
полидекстроза
Нема докази за несакани дејства .
Powerade планина експлозијата
(0)|(18) Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
сорбинска киселина
Можни надразнување на кожата
калиум сорбат
Нема доказ за несакани ефекти
бензоева киселина
Не се препорачува за употреба кај деца .
натриум бензоат
Може да се влоши во текот на астма и да предизвика црвенило и осип на кожата .
калиум бензоат
Може да доведе до алергиски реакции .
оцетна киселина
Внимание во преосетливост од оцет !
Дифосфат
Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
полифосфат
Нема докази за несакани дејства .
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
лимонска киселина
Нема докази за несакани дејства .
калиум цитрат
Нема докази за несакани дејства .
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
калиум фосфати
Земено во големи количини се наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
сахароза
Нема докази за несакани дејства .
distarch фосфат
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
замрзнат мока (мали)
(0)|(23) караген
Чир и рак на .
гваран
Може да предизвика мачнина , гасови и грчеви .
гваран
Можно е да предизвика алергија .
гелан гума
Внимание!
Фруктоза - гликозен сируп
Потрошувачка во големи количини е опасно за здравјето . Црниот дроб не успее да го обработи веднаш во енергија и се конвертира во масти . зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, инсулинска резистенција и дијабетес .
калиум сорбат
Нема доказ за несакани ефекти
полисорбат 80
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Дифосфат
Високи дози може да го наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
полифосфат
Нема докази за несакани дејства .
калиум хидроксид
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
Вештачки вкус
Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Лецитин
Високи дози може да предизвика стомачни пореметувања , апетитот, и тешка потење .
лимонска киселина
Нема докази за несакани дејства .
калиум цитрат
Нема докази за несакани дејства .
фосфорна киселина
Нема докази за несакани дејства .
натриум фосфат
Земено во големи количини се наруши нормалниот сооднос на калциум и фосфор во организмот .
глицерол
Во големи количини доведува до главоболка , жед , гадење и високо ниво на шеќер во крвта .
сахароза
Нема докази за несакани дејства .
натриум глуконат
Се препорачува да се избегне неговата употреба .
водород
Нема докази за несакани дејства .
полидекстроза
Нема докази за несакани дејства .
distarch фосфат
Нема докази за несакани дејства .
сол
потребни од страна на телото, но во мали количини .
1 - 10 од вкупниот 667